Znate li izabrati odgovarajući ručnike ili zašto ne biste trebali koristiti omekšivač?

Odgovor na najčešće pitanje, kako odabrati prave ručnike, većina nas daje u vidu jednostavne tvrdnje "ručnik mora biti ugodan na dodir, nježan prema koži te imati svojstvo upijanja".

Ali kako biti sigurni da će ručnik koji držimo u rukama u trgovini, ili kojim smo očarani na fotografijama u katalogu ili online trgovini, biti upravo onaj koji zadovoljava naše kriterije?

Podaci o težini, koje kupac traži prilikom kupnje, često iskrivljuju sliku o kvalitetnom ručniku. Postavljanje kriterija prema težini ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Težina nam govori koliko je pamučnog prediva iskorišteno za 1 m² frotira, ali ne i kakvog pamuka. Uobičajene težine se kreću od 300-600 g/m².

Klasifikacija ručnika prema težini:

Lagani 250 – 350 g/m²
Srednji 350 – 450 g/m²
Teški 450 – 550 g/m²
Vrlo teški iznad  550 g/m²


Preduvjeti za kvalitetan ručnik mogu se sažeti u sljedeće retke:

Osnovna namjena ručnika je brisanje, odnosno upijanje. Za to će se pobrinuti prirodno svojstvo suhog pamučnog vlakna u obliku cijevi koje prirodno upija vlagu. Dakle, ako želimo imati dobre ručnike, po mogućnosti pamučne, oni moraju biti izrađeni od visokokvalitetnog i čistog pamučnog prediva. Najkvalitetniji pamuk dolazi s Egejskog poluotoka i Egipta – područja s malo oborina. Vlakna koja se koriste na pređi jednako su važna, duga (češljano predivo) ili kratka (vretenasto predivo). Vretenasto predivo koristi se za izradu radnih ručnika, ali većina nas kod kuće ima frotirne ručnike izrađene od dugih vlakna. Predivo s dugim vlaknima ima veću sposobnost upijanja vlage, čvršće je i dugotrajnije.

Čak i ako će, sudeći po TV reklamama, omekšivač frotiru dodati udobnu mekoću, proizvođači ručnika imaju potpuno drugačije mišljenje! U uputama za korištenje zabranjuju omekšivač, jer se vlakna zauvijek slijepe i ručnik gubi prvobitnu mekoću i nježnost.

Kupnja ručnika postala je dijelom mode u suvremeno doba. Svaki proizvođač prati aktualne trendove na svjetskom tržištu i tome prilagođava svoju kolekciju. U današnje vrijeme više nije problem dotjerati svoju kupaonicu odgovarajućom bojom ili preferirajućim stilom. Smjele šarene boje, 3D reljefni oblici, prekrasni cvjetni, secesijski ili uzorci lišća na bordurama, lijepe sjajne perlice, kombinacija tkanine s frotirom, mekane resice, sve se to može vidjeti u modnim trendovima.

Preferirate moderan izgled kupaonicu ili rustikalan stil? Ne ustručavajte se pitati i lako ćete pronaći svoj stil u e-trgovini SoftCotton.hr.

Brzi info
Ručnik CHAINE 50 x 100 cmRučnik CHAINE 50 x 100 cm

Ručnik CHAINE 50 x 100 cm

Broj zvijezda je 5 od 5
22 €
Boja Bijela / bež vezBijela / plava vezBijela / ružičasta vez
Frotirni ručnici CHAINE 50x100 cm od mikro vlakna vrlo su mekani, brzo upijajući i brzo sušeći. Izrađeni su od 100% češljanog pamuka.
Brzi info
Ručnik MOLLIS 50x100 cmRučnik MOLLIS 50x100 cm

Ručnik MOLLIS 50x100 cm

Broj zvijezda je 4 od 5
17 €
Boja Bijela / bež vezBijela / mentolasta vezBijela / svijetlo plava vezBijela / žuta vez
Serija ručnika MOLLIS ima izvrsna korisna svojstva: odlično upijaju vlagu, brzo se suše, mekani su i nježni te pažljivi prema Vašoj koži.
Brzi info
Ručnik BOHEME 50x100 cmRučnik BOHEME 50x100 cm

Ručnik BOHEME 50x100 cm

Broj zvijezda je 5 od 5
18 €
Boja BijelaBežCrna antracitSvijetlo bežSivaKaki
Izuzetno mekan, ugodan BOHEME ručnik koji dobro upija višak vlage. Napravljen je od vrhunskog materijala, 100% češljanog premijskog pamuka.
Brzi info Akcija -9% Bestseller
Ručnik s čipkom QUEEN 50x100 cmRučnik s čipkom QUEEN 50x100 cm

Ručnik s čipkom QUEEN 50x100 cm

Broj zvijezda je 5 od 5
22 € 20 €
Boja LilaVrhnje
Ručnik QUEEN izrađen je od visokokvalitetnog 100% češljanog pamuka. To znači da jako dobro upija vlagu, a pritom je ugodan na dodir. 
Brzi info Akcija -17%
Ručnik PREMIER 55x100 cmRučnik PREMIER 55x100 cm

Ručnik PREMIER 55x100 cm

Broj zvijezda je 4 od 5
18 € 15 €
Boja Bijela / ružičasta vez
Ručnici iz serije PREMIER imaju izvrsna i korisna svojstva: odlično upijaju vlagu, brzo se suše, nježni su i pažljivi prema Vašoj koži.

Recycled Claim Standard