Certifikaát GOTS

Opis:

Globalni standard organskog tekstila (GOTS) 

Globalni prirodni tekstilni standard (gots) razvijen je kroz suradnju vodećih uzgajivača s ciljem postavljanja globalno priznatih zahtjeva koji će osigurati ekološki status tekstila, od žetve sirovina, preko ekološki i društveno odgovorne proizvodnje do označavanja gotovog proizvoda, kako bi se potrošačima pružilo vjerodostojno jamstvo.

Vrsta standarda:

Organski uzgoj je certifikacijski standard koji proizvođačima omogućuje, a potrošačima jamči usklađenost sa zahtjevima za radne uvjete, opskrbnim lancem organskog pamuka te usklađenost proizvodnje s životnom okolinom.

Kontrolno područje:

Tekstil

Opseg standarda:

Opskrbni lanac organskim pamukom 

Radni uvjeti 

Usklađenost s okolišem

Pokrivenost lanca opskrbe:

Utvrđivanje certifikata te inspekciju kod proizvođača, prerađivača i trgovaca provodi neovisno ovlašteno tijelo u GOTS sustavu kako bi se osiguralo vjerodostojno jamstvo za integraciju GOTS certificiranog tekstila. Prvi korak za dodjelu certifikata počinje s preradom u opskrbnom lancu tekstila. U opskrbnom lancu počinje prečišćavanje pamuka, a zatim se počinje s preradom pamučnih vlakna. Proizvodnja prirodnih vlakna ne spada izravno u GOTS sustav certificiranja, budući da GOTS ne postavlja standarde za sam uzgoj organskih vlakana (vidi organski uzgoj).

Internetska stranica:

www.global-standard.org

Recycled Claim Standard