Možete li razlikovati kvalitetu od loših komada? - Na zalihi

Dva ili deset eura - cijene frotirnih ručnika variraju od trgovine do trgovine. Je li to zbog marže ili je doista riječ o kvaliteti? Vjerojatno pogađate da je jedna od značajki težina po kvadratnom metru. No, sjećate li se, smatra li se kvalitetom 300 ili 500 grama? Jeste li obratili pažnju na duljinu vlakna? Ako ste odgovorili negativno, slijedite naše upute o snalaženju u svijetu frotira.

Ako proizvode od frotira birate prema boji, uzorku, veličini i cijeni, dodajte još druge — mnogo važnije — kriterije. To uključuje težinu, duljinu vlakna i također odabrani materijal. 100% pamuk ne mora biti ono najbolje što možete poželjeti za Vaš dom!

Ne idite ispod petsto!

Ručnici težine oko 500 grama po četvornom metru smatraju se kvalitetnima, obično ćete naići na interval od 450 do 550 g/m². Ako je na nekim ručnicima navedeno pola od ove preporučene vrijednosti, bolje ih izbjegavajte Isto tako, navođenje težine nije obavezno te proizvođači, koji proizvode ručnike niske težine, često ju ni ne navode u karakteristikama proizvoda.

Ovi brojevi vrijede ponajprije za kupaonske ručnike koji se izrađuju od frotira s malim odmacima u dimenzijama. Međutim, veća težina nije uvijek najtraženija. Primjer za to su kupaonski ogrtači, pri čijoj izradi su proizvođači koristili mješavinu materijala, kako bi ogrtači bili lakši. Ipak je za proizvodnju ogrtača potrebno i do nekoliko četvornih metara, a tko bi poslije kupanja htio nositi na sebi dodatna dva, tri ili više kilograma!

S druge strane, kod kupaonskih tepiha i prostirki, poželjno je da budu teški kako se ne bi pomjerali sa svog mjesta, broj njihove težine seže čak do 1450 grama po četvornom metru.

Također vrijedi, što su duže očice, time je ručnik gušći i "čupaviji", a to je bolje za Vas. Stoga vrijedi sljedeće: Duže očice korištene pri izradi ručnika jamče visoku moć upijanja vlage. Na taj način bolje suše. Usput moramo upozoriti i na jednu opasnost: Pri pranju i sušenju takvih ručnika vlakna se mogu brže istrošiti, zato se za izradu ručnika s duljim vlaknima mora upotrijebiti što kvalitetniji pamuk, kako bi ručniku produžili izdržljivost. A toga se svaki proizvođač, nažalost, ne pridržava.

Uložili ste u kvalitetne ručnike, a oni su svejedno nakon dva mjeseca tvrdi i neudobni poput onih jeftinih? U tom slučaju možda je došlo do greške sa Vaše strane. Kako ih perete i sušite? Prema uputama, prije prve uporabe treba ih oprati dva puta s rubljem iste boje i pustiti ih da se potpuno osuše. Time se neučvršćena vlakna oslobađaju i zatežu, što je važno za dugovječnost. Za pranje bolje koristite deterdžent nego prašak, naravno za bijelo odaberite onaj za bijelo rublje, za proizvode u boji onaj s oznakom za boje. Čak i ako će, sudeći po TV reklamama, omekšivač frotiru dodati udobnu mekoću, proizvođači ručnika imaju potpuno drugačije mišljenje! U uputama za korištenje zabranjuju omekšivač, jer se vlakna zauvijek slijepe i ručnik gubi prvobitnu mekoću i nježnost.

Za sušenje idealno je sušilo za rublje - neki proizvođači ovim načinom suše frotir već tijekom proizvodnje - jer struja vrućeg zraka ne samo da suši vlakno, već ga i čini "čupavijim", zbog čega ručnici izgledaju kao oni iz TV reklame . Ako nemate sušilicu, naravno, dovoljno je i obično uže za veš. Sušenje na radijator nadasve treba zabraniti, jer će vlakna na njemu popucati i zauvijek biti uništena.

100% pamuk ne mora biti najbolje rješenje

Naučili su Vas da je ono što je napravljeno od 100% pamuka najbolje? To kod ručnika nije pravilo. Iako su najtraženiji oni od 100% pamuka, vlasnici malih i slabo prozračenih kupaonica najbolje poznaju prednosti ručnika od bambusa koji se sastoje od 60% pamuka i 40% bambus viskoze. Imaju težinu od 500 gr/m², a prije svega ne morate brinuti da će poprimiti neugodne mirise. Bambus ima prirodno antibakterijsko djelovanje, što jamči da se neugodni mirisi neće pojaviti na već korištenim ručnicima. Od prednosti ovog materijala izdvaja se sljedeće: “Upijanje ručnika s bambusovim vlaknima je do 4x veće nego kod drugih materijala, jer su, mikroskopski provjereno, bambusova vlakna na presjeku šuplja, a to omogućava ručnicima da "dišu".   

Kod bambusovih ručnika također možete vidjeti da je dio očica nije uobičajen, odnosno da je srezan. To nije nedostatak, upravo suprotno. Takav frotir se zove velur, s vanjskom površinom nježnom poput baršuna koja je vrlo ugodna te ima prekrasan sjaj. 

Žene se vole brisati mekim i nježnim ručnicima. Ako spadate u ovu kategoriju, potražite ručnike izrađene od MICRO pamuka. Iako spada u skuplje proizvode, odužit će Vam se svojom mekoćom, malom težinom i odličnom moći upijanja. Zašto si ne bi nakon kupanja priuštili barem malo luskuza, zaslužujete steći dojam nježnosti kao da lebdite u oblacima! Ručnici raznih dimenzija marke Soft Cotton iz naše ponude.