Briga o ogrtačima i ručnicima - Darovna kutija

Ručnike i krpe za pranje dobivate izravno nakon tkanja. Ako ste pravilno odabrali boju, stil i veličinu, ne treba zaboraviti ni na pravilno održavanje, pranje i sušenje, što je osnovni preduvjet dugog vijeka trajanja. Ovu informaciju također će pružati mala "oznaka" na etiketi. Simbole koje ne razumijete objasnit će Vam obučeni prodavači ili ih možete potražiti ovdje SIMBOLI PRANJA.

Posebno ne zaboravite oprati ručnike prije prve uporabe. To će spriječiti da se neučvršćena vlakna "zalijepe" jedno o drugo.

Zbog toga je s novim ručnicima potrebno pažljivo postupati još prilikom prvog pranja kako bi se kasnije izbjeglo eventualno lomljenje očica ( noktima, nakitom, patentnim zatvaračima i sl.). Pri prvom pranju dolazi do laganog skupljanja, pri čemu se očice čvrsto pričvršćuju za tkaninu i ručnici su spremni za upotrebu.

Kako oprati frotirne ručnike? Sve ručnike treba prati na 40°C, temeljito isprati, očistiti i po želji sušiti u sušilici na niskoj do srednjoj temperaturi. 
Ne preporučamo korištenje omekšivača na ručnicima, jer oni začepljuju prirodne prorede na tkanini i time smanjuju upijanje. 

Frotirne ručnike lako je održavati zahvaljujući iznimnim svojstvima materijala - pamuka i bambusovih vlakna. Problemi najčešće nastaju zbog nepravilnog rukovanja ručnicima ili zbog neprikladne njege. Stoga je uvijek potrebno pažljivo pročitati upute za pranje i održavanje.

Promjena boje

Tijekom prvih nekoliko pranja, voda može promijeniti boju zbog takozvanog ispuštanja boje. Puštanje boje uzrokovano je viškom molekula boje koje okružuju pamučna vlakna. Te se čestice boje mogu zalijepiti za druge tkanine. Ako se boja pusti, originalna boja ručnika se neće značajno promijeniti. Radi sigurnosti, tamne ručnike perite najmanje prva 3 puta odvojeno. To znači da se u prva tri pranja moraju prati zajedno s ručnicima iste boje, bijeli s bijelim, tamnoplavi s tamnoplavim. Jednako kao pranje u perilici rublja, moguće je ručno pranje uz pridržavanje uobičajenih uputa za pranje. 

Na postojanost boje može utjecati i korištenje praška za pranje rublja koji sadrži optički posvjetljivač. U ovom slučaju, promjena boje nije uzrokovana nižim stupnjem postojanosti korištenih boja, već ovim sredstvima. Optički izbjeljivači su proizvodi koji apsorbiraju nevidljive UV zrake dnevnog svjetla i emitiraju ih natrag kao vidljivu svjetlost. Kao rezultat ovog fenomena može doći do prividne promjene boje. Prisutnost optičkog izbjeljivača u proizvodima za pranje rublja naznačena je na pakiranju.

Ne preporučuje se korištenje aktivnog klora pri pranju obojenih ručnika, izbjeljivanje uzrokuje gubitak boje.

 

Stvaranje "mucica"

Stvaranje "mucica" uzrokovano je opuštanjem vlakana. Kratko rezano vlakno otrgnut će se od dugog rezanog vlakna i to će se pojaviti u vidu malih pamučnih točkice na vašoj tkanini. Stvaranje  "mucica" također može biti uzrokovano trljanjem, bilo između različitih dijelova jednog tekstilnog proizvoda ili između samog proizvoda i drugog predmeta. Stoga je preporučljivo perilicu napuniti barem do pola. Kada perilica nije potpuno napunjena, ručnici se više trljaju o stjenke bubnja perilice, umjesto da na njih više utječu molekule vode.

Tkanine koje su srezane (različiti završni slojevi od velura) imaju veću sklonost trljanja od frotirnih ručnika. Nakon što je ručnik istkan, još uvijek može sadržavati labava vlakna koja postaju vidljiva tijekom pranja, a u češljanoj pređi fine čestice se oslobađaju već u prvim danima korištenja. To je tipično za proizvodnju frotirnih tkanina.

Trganje i lomljenje

Oštri ili šiljasti predmeti mogu se uhvatiti za očice i uzrokovati njihovo pucanje. Kako biste dugo uživali u udobnosti svojih ručnika, potrebno je izbjegavati kontakt s oštrim, šiljastim i grubim predmetima. Ne koristite svoj ručnik kao krpu za poliranje u kupaonici ili za brisanje zidova, WC-a; kontakt sa šiljastim predmetima opustit će očice. Poderane očice mogu se pažljivo odrezati. Ako biste ih izvukli, to bi moglo dovesti do izvlačenja drugih očica iz vašeg ručnika.

Skupljanje

Važno svojstvo pamuka jest to, da se može iskuhati tijekom pranja. Loša strana je što se skuplja. Kod prvih pranja na temperaturi od oko 95°C dolazi do skupljanja i gubitka boje u većoj mjeri nego na temperaturama do 40°C. Preporučena temperatura pranja je 40°C!

Tvrdoća

Prilikom pranja važno je koristiti deterdžente u razumnoj količini. Previše praška za pranje može uzrokovati zadržavanje deterdženta u tkanini čak i nakon pravilnog ispiranja. To dovodi do toga da ručnik postane grub. Prašak za pranje uvijek koristite štedljivo i temeljito ga isperite. 
Preporuka: koristite nježne deterdžente.

Omekšivač

Omekšivač za rublje koji se dodaje posljednjem ispiranju učinit će ručnike mekšim i nježnijim. Međutim, pretjerana uporaba može uzrokovati da ručnici postanu hidrofobni – odbijat će upijanje vode.

Voda

Vrsta vode koja se koristi, bilo iz vodoopskrbnog sustava, kišnica ili voda iz bunara, obično nema utjecaj na proces pranja. Ono što je vrlo važno je način sušenja. Prilikom korištenja sušilice ručnici su jednako mekani i nježni kao kad se suše vani na užetu. No, ako se ručnik izlaže jakom suncu ili suši na grijaćim aparatima (direktno na vrhu grijalica), vlakna postaju puno tvrđa.

Glačanje

Frotirni ručnici ne smiju se glačati. Ovime bi se očice stisnule i nestao bi meki baršunasti izgled. Očcie bi također apsorbirale vlagu u puno manjoj mjeri.

Obnova

Redovito mijenjajte svoje ručnike kako biste im produljili život. Stare ručnike koje više ne koristite kao krpe ili bacite kako ne bi nepotrebno zauzimali mjesto u ormaru. Pazite da ručnici nisu ostavljeni u iznimno vlažnom okruženju. Ako je u Vašoj kupaonici prisutna vlaga, sušite ručnike vani ili u sušilici svakih nekoliko dana i perite ih barem jednom tjedno. Ručnici od bambusovih vlakana prikladni su za prostore s vlagom.

Ostalo

Kada kupujete ručnike, važno je da odaberete one prave za sebe. 
Boja i dizajn moraju odgovarati Vašem interijeru, a veličina mora odgovarati namjeni. Uz pravilnu njegu, ne biste trebali naići na probleme.